(Groningen, Friesland, Drenthe)
Rioolvliegjes zijn erg klein, hierdoor kunnen ze via de kleinste openingen uw huis binnen dringen. Met een grootte van 1.5 tot 7 millimeter worden ze ook snel over het hoofd gezien. Rioolvliegjes zijn te herkennen aan hun behaarde vleugels en pootjes. Deze vleugels zijn overigens groter dan het lichaam zelf. Daarnaast hebben rioolvliegjes een grijs tot goudkleurige kleur en zitten er twee lange en behaarde voelsprieten op hun kop.
Volwassen rioolvliegjes leven niet langer dan drie weken. Dat klinkt fantastisch maar helaas vermenigvuldigen ze zich wel erg snel. Een vrouwtjes rioolvlieg legt ongeveer 100 tot 200 eitjes per keer. Deze eitjes bevinden zich in de broedplaats. Dit zit vaak in rottend organisch afval of in vervuild, stilstaand water. Na twee dagen komen deze eitjes uit en zijn de larven zichtbaar. De larven zien eruit als kleine wormpjes en hebben nog geen poten of vleugels. In tegenstelling tot volwassen rioolvliegjes zijn de larven 9mm, een stuk langer dus. De larven ontwikkelen zich binnen twee tot zes weken tot rioolvliegjes. Deze tijd is afhankelijk van de temperatuur. Hoe warmer het is hoe sneller de rioolvliegjes zich ontwikkelen.
Rioolvliegjes heten dan wel vliegjes maar vliegen kunnen ze niet erg goed. Meestal kruipen ze rond of ze nemen een (vliegend) sprintje. Wanneer ze dan vliegen lijken ze op kleine vlindertjes. Eenmaal in huis rusten ze vaak op muren in de keuken en badkamer. In deze ruimtes lopen vaak veel leidingen, en daar zijn ze dol op.
Overdag zijn de rioolvliegjes erg rustig, ’s Avonds en ’s nachts worden ze actief. Wat ze dan doen is het opeten van:
Larven leven net als de volwassen rioolvliegjes van bovenstaand voedsel. De broedplaats bevind zich namelijk op een vuile en vochtige plek, hierdoor worden de larven omringd door voedsel.
De grootste oorzaak van rioolvliegjes in uw woning is een probleem in uw riolering. Rioolvliegjes welke overlast veroorzaken leven het best op (menselijke) uitwerpselen. Deze vliegjes komen voornamelijk af op (kapotte) leidingen bij rioolproblemen. Heeft u last van een lekkende gootsteen of een verstopt toilet? Dan is de kans groter dat rioolvliegjes in uw huis komen.
Wat te doen tegen rioolvliegjes? Rioolvliegjes overleven het best in de zomer, dit omdat de temperatuur hoger ligt. Ze zijn continu opzoek naar plaatsen om te broeden. Om een rioolvliegjes plaag te verhelpen is het belangrijk om na te gaan waar de broedplaatsen zitten. Dagelijks komen er extra rioolvliegjes bij, de overlast in huis neemt hierdoor met de dag toe. Het is daarom van groot belang om snel actie te ondernemen. Je kan daarvoor zelf stappen ondernemen zoals het weghalen van stilstaand water, het reinigen van de afvoer en eventueel zelf al zoeken naar lekkages in de leidingen. Bij een eventuele reparatie van uw leiding kunnen wij u van dienst zijn.
Neem telefonisch contact met ons op via 050 211 05 41 of het contactformulier om te overleggen hoe wij u kunnen helpen.
Om het probleem op te lossen beginnen we bij de bron, maar waar komen de rioolvliegjes vandaan? Vaak liggen broedplaatsen op plekken die verbonden zijn met de riolering. Verstopte of lang niet gebruikte afvoeren zijn erg populair, het water hierin staat namelijk stil. Ideale plaatsen voor larven zijn bijvoorbeeld:
Daarnaast bevinden rioolvliegjes zich ook buitens huis. Beerputten, dakgoten, regenpijpen en bijvoorbeeld drinkbakken zijn populaire plaatsen om een broedplaats te creëren.
Hygiëne in- en rondom huis is van groot belang wanneer u een rioolvliegjes familie wilt voorkomen. Dit houd in dat er met enige regelmaat aandacht geschonken dient te worden aan het volgende:
Vliegen er rioolvliegjes of motmugjes door uw huis? Rioolvliegjes in huis zijn niet alleen erg onhygiënisch, maar ook een gevaar voor uw gezondheid. Dit komt doordat zij in aanraking komen met zo’n beetje alles in uw riool. Niet erg fris wanneer dit vervolgens op uw bord komt te zitten. Gooi daarom voedsel wat in contact is geweest met rioolvliegjes direct weg.
Speciaal voor de doe-het-zelvers hebben wij enkele activiteiten om een kleine plaag te verhelpen. Vaak is de plaag al zo ver uitgebreid dat het geen zin heeft, maar wie niet waagt wie niet wint.
Wilt u het probleem snel verhelpen? En eventuele herhaling voorkomen? Door een grondige reiniging van het riool en de afvoerleidingen kan WazoRiool de ontwikkeling van rioolvliegjes stoppen. Door de voedingsbodem met de daarin aanwezige eitjes te verwijderen stopt deze onhygiënische plaag en heeft u weer een schone en goed lopende riolering.
Wilt u advies of heeft u een vraag over uw situatie? Vul dan ons contactformulier in. Zit er enige spoed bij? WazoRiool staat 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor u klaar! Eén van onze medewerkers helpt u graag telefonisch verder: 050 205 2955.
« Terug naar alle berichten