Vetput of Vetafscheider Legen
Als horecaondernemer bent u wettelijk verplicht om een vetafscheider tussen uw restaurant en de gemeentelijke riolering te hebben, omdat u het horecavet niet mag lozen op het gemeentelijk riool. Deze maatregel voorkomt verstoppingen en vervuiling van het rioolstelsel, waardoor de waterkwaliteit beschermd wordt. Wij leggen u uit wat een vetput en een vetafscheider zijn, wat de verschillen ertussen zijn en hoe WazoRiool u kan ontzorgen met onze professionele ledigingsdiensten.
Wat is een Vetput of Vetafscheider?
Vetput: Een vetput is een opvangbak die wordt gebruikt om vet en olie uit afvalwater te scheiden voordat het in de riolering terechtkomt. Vetputten worden vaak gebruikt in kleinere horecagelegenheden of huishoudens. Het afvalwater stroomt in de vetput, waar het vet dankzij de zwaartekracht naar boven drijft en gescheiden wordt van het water.
Vetafscheider: Een vetafscheider is een geavanceerder systeem dan een vetput en wordt meestal toegepast in grotere horecagelegenheden zoals restaurants, hotels en cateringbedrijven. Een vetafscheider werkt volgens hetzelfde principe als een vetput, maar is ontworpen om grotere hoeveelheden vet en olie efficiënter te scheiden. Vetafscheiders zijn vaak voorzien van meerdere compartimenten om het vet, olie en ander vast afval effectief te scheiden.
Verschil Tussen Vetput en Vetafscheider: Het belangrijkste verschil tussen een vetput en een vetafscheider is de capaciteit en de efficiëntie. Vetafscheiders zijn groter en kunnen meer afval verwerken, waardoor ze beter geschikt zijn voor drukke horecaondernemingen. Daarnaast voldoen vetafscheiders aan strengere regelgeving en zijn ze vaak verplicht voor bedrijven die veel vet produceren.
Waarom is het Legen van een Vetafscheider Belangrijk?
Als horecaondernemer bent u wettelijk verplicht om een vetafscheider tussen uw restaurant en de gemeentelijke riolering te hebben, omdat u het horecavet niet mag lozen op het gemeentelijk riool. Meer informatie over de wet- en regelgeving kunt u lezen in onze blog.
Legen volgens de NEN
Volgens de normen NEN-EN 1825-1 en 2 dient een vetafscheider geleegd te worden onder de volgende voorwaarden:
De slibopvangruimte mag maximaal voor 50% gevuld zijn.
De vetopslagruimte (tussen de schotten) mag maximaal voor 80% gevuld zijn.
Over het algemeen komt een vetlaagdikte van ongeveer 16 cm overeen met de aanbevolen 80% vulling van de vetopslagruimte.
Regelmatig onderhoud en lediging van uw vetafscheider zijn cruciaal om verstoppingen en overstromingen te voorkomen. Een goed onderhouden vetafscheider zorgt ervoor dat uw bedrijfsvoering niet verstoord wordt en dat u voldoet aan de wettelijke eisen.
Uw vetput of vetafscheider laten legen?
Neem telefonisch contact met ons op via 050 211 05 41 of gebruik het contactformulier om te overleggen hoe wij u kunnen helpen.
WazoRiool Ontzorgt
Bij WazoRiool begrijpen we hoe belangrijk het is om uw afscheider in optimale staat te houden. Wanneer wij bij u de vetafscheider komen legen, voorzien wij u van een werkrapport waar alle benodigde informatie voor uw administratie op vermeld staat. Wij voeren na lediging een visuele inspectie uit om de technische staat van de leiding vast te stellen, meten de vetlaag voor u op en adviseren u over de juiste frequentie van lediging. Alles met als doel om te zorgen dat uw horecaonderneming zorgeloos kan blijven doordraaien.
Wij legen vetafscheiders op contract en op afroepbasis.Wanneer u op contractbasis met ons werkt:
- Kunnen wij u een scherp tarief aanbieden.
- Spreken we met u een vastgestelde frequentie af en plannen u in op route.
- Ontvangt u ruim van te voren een melding wanneer wij de vetafscheider komen legen.
Neem Contact Op
Wilt u meer weten over onze diensten of een afspraak maken voor het legen van uw vetafscheider? Neem dan contact met ons op. Bij WazoRiool staan we klaar om u te helpen en ervoor te zorgen dat uw vetafscheider optimaal functioneert.
Vakkundig personeel altijd op een steenworp afstand
Ons werkgebied voor (acute) rioolproblemen bestrijkt grote delen van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.
7 dagen in de week, 24 uur per dag lossen wij uw problemen op!